Primorski čas žetve
Ta vikend smo jo mahnili pobirati jesenske sadove - oljke, kakije in podobno. Zgodnji štart s kavico in via morje. Na začetku sicer sivkast pogled na portoroški zaliv, nekaj vetra, vendar to ni ovira. Na morju se vetrovne probleme rešuje s kamni. Pravijo, da kar ti ne pospraviš, ti pospravi burja. 14 oljk smo obrali tam nekje od 9h zjutraj do 16 popoldne, vmes pa malce pavze. Smo bili kar pridni. Nato je treba cca 80 do 90 kg oljk peljati v mlin in iz tega rata nekje 10 do 12 l olja. Top season je tudi ta kaki. Ob cestah so že table, kaki na kg in kaki vanilija. No jaz sem dubila še mini sadežek mix limete in pomaranče (mogoče se bo dal kaj izkalit iz tega), probala sem žižule v šnopcu, dobila še neke ogromne hruške in nekaj domačih mandarin. Sadje je res nekaj boljšega kar človek lahko papca. Dobra večerja in dan je bil pri kraju. Oljk še nisem obirala, vendar ni naporno, nasprotno čas kar hitro mine med debato. Pokazal se je še celo sonček. Sedmi dan pripada počitku. Popoldne greva na kostanj in domač čas. Tega sem ravno spravila v kozarce - meto,meliso, bezeg in medvedove tace, mmmm diši. Kot tisti žaklji babic na tržnici, ki prodajajo suhe začimbe in čaje. Krasn! Jesenska žetev je obkljukana.
Kaki
Črnica
Tibetanski paradajz
Comments
Post a Comment