Grad Strmol



V Cerkljah na Gorenjskem so letos zaključili z obnovo Gradu Strmol. Meni prej neznan, sedaj sem nad njegovo podobo navdušena. Povabili in razkazali so nam notranjost ter hkrati tudi zgodovinsko ozadje. Zadnja, ki sta živela tu sta bila Ksenja in Rado Hribar, ki sta bila ubita januarja 1944. Grad je eden redkih, ki ni bil izropan v/po vojni. Hribarjeva sta bila zbiratelja umetnin in starin, zato so v gradu nekateri prekrasni eksponati. V eni izmed sob je namreč visela tudi kofetarca. Na grad sta prihajala z avionom, ki ga je pilotirala tudi ona. V eni izmed sob je postavljena skrinjica, kjer piše, da je posvečena prvi jugoslovanski pilotki. Izredno. Za ljubljenčka je imela krokodila, ki ga je vodila na vrvici in je po kratkem stiku z njenim možem pristal nagačen nad omaro, kjer je še danes. Rado Hribar je bil strasten lovec in ribič. Všeč mi je grajska zgodba o lastnikih. Sedaj je v njem 11 grajskih sob, urejenih za zunanje obiskovalce, res na nivoju, kdo ne bi kdaj prespal v gradu? Mislite, da v njem straši?


Najbolj bogata soba je v zgornjem nadstropju, ki jo sedaj lahko uporabite tudi za poročne obrede (svečano). Iz te sobe se lahko sprehodite v ločeni spalnici Radota in Ksenje. Ksenja se je baje rada zabavala in je označena kot radoživka, medtom ko je Rado hodil zgodaj spat. Restavratorji so naredili res lepo delo.  Lestenec je iz muranskega stekla. Prav prijetna soba.

Tole zgoraj je radio, glasbena skrinjica brez zvočnikov, pa vendar odmeva glasba po celem gradu, ker je vgrajena v kamin.

Sobe so res grajske. Me zanima če bi lahko spala v sobah s toliko zgodovine, ker bi se vrjetno ves čas spraševala kaj bi mi lahko grajske stene povedale?

Razgled na pokrajino je tudi fantastičen. Ta kos zemlje ima pozitivno energijo in pomoje bom kmalu poiskala kakšno zgodovinsko bukvo na to temo. Bila sta res zanimiva človeka in naj zagodovina živi naprej.



Comments

Popular posts from this blog

Sankaška reportaža