Day 5


Zjutraj naju je pricakal dez in oblaki. Tako da sva malce polezala in nato s kapucami odhlacala iz flata. Zaspan dan. Malce utrujena ze od pohajkovanj. Vem, doma bi se v takem vremenu zabubila na kavc. No...v dezju je cas za muzej. Pa sva sla v Vaso muzej. Gre za edini primerek ladje iz 17 stoletja, ki so jo v 98 % lahko obnovili. Zgodba je res svetovna. Delali so jo 10 let. Do konca spimpali s kipci, barvami in jo avugsta 1628 spustili v vodo. Vasa je odprla jadra, zapihal je vetric, jo nagnil, voda je dosegla odprtine prvih topov in jo zacela zalivati. Nagnila se je se bolj, ter v piclih 10 min potonila. In ostala je na dnu zaliva do cca 1960, ko so jo locirali in zaceli resevati. Muzej so v bistvu zgradili okoli nje. Nasli so ogromno materiala, ki ga sedaj tudi razkazujejo. V potopu je umrlo 13 ljudi, katere okostja so sedaj tudi v muzeju in govorijo zgodbe iz 17 st. O boleznih ki so jih imeli, njihovi prehrani in oblekah, ki so locevali revne od bogatih. Obtozen ni bil noben, ker je glavni inzinir v casu grajenja umrl, kapitan pa je imel nalogo le izpluti. Problem je bil v dizajnu, ker je bila ladja previsoka in preozka za plovbo. 
Muzej je 13e na osebo in se ga res splaca pogledat. Vsec mi je, ker lahko vse dobis v anglescini, od filmov, zgodbe ter opisov. Ni problema. 
Dan sva zakljucila z random pohajkovanjem, ogledi trgovin, kupovanjem spominckov in na koncu bila prica policijski akciji, ker naj bi v starem mestu bila groznja z bombo. Alles inclusiv bi rekl. 





Comments

Popular posts from this blog

Sankaška reportaža