Sevilla


Sevilla je Španija! Ima ogromno gotsko katedralo, alcazar, umetniši okoliš, kjer se z lahkoto zgubiš med ozkimi ulicami, ima zgodovino flamenka in bikoborbe in ima el centro za polne denarnice. Je urejeno in se prebuja pozno. V Španiji se dan začenja res pozno, prvo sonce se pokaže šele okoli osme ure, do večera že sije :) Torej iz Jereza sva jo mahnila v Sevillo. Dan sva preživela med raziskovanjem tega krasnega mesta s posebno arhitekturo ter se izogibala el centru. Popoldne sva se odpravila na siesto. Tu se je zgodil drug kulturni šok, a pustimo to za drugič. Vse kar ni bližnji center, ni udobno. Zgodaj zjutraj sva prebudila varnostnika, mu dala ključe in dva tv daljinca ter jo mahnila v veliko mesto Madrid. Zaključila sva z el coche, el chofer je prepeljal dobrih 2000 km. Bravo el chofer! Andaluzija je prelepa pokrajina. Najlepši mesti sta zagotovo Cartagena in Sevilla, po duši in vzdušju jima sledi Jerez in Granada. Od Tarife gor je še posebej fajn, nek poseben vibe. Počutiš se kar domače. Špansko sva se kar navadila, zanimivo je da čeprav non stop hablajo samo špansko te vse razume, lahko bi govoru tudi slovensko. V glavnem Andaluzija tako kot ime pusti vtis.

Tole zgoraj je Giralda, nekdanji islamski del, ki ima še vedno precej islamskih detajlov. Sevillska katedrala je bila prej islamska mošeja, vendar so jo potem katoliki spremenili v eno največjih gotskih cerkev. Islamski detajli so še vedno vidni. Krištof Kolumb naj bi bil v tu, no grobnica je, če je on notri pa ne vem. Se splača sprehodit vse do vrha stolpa.


Eden lepših delov je tudi Barrio de Santa Cruz z ozkimi ulicami, kjer se lahko kupi ni da ni, vse. Natlačeni tapas barčki, keramika,...


V Madridu pa čisto druga pesem in tempo. Masa ljudi, velike hiše, velike cene. V centru živi več ljudi kot v Sloveniji, le kam se skrijejo pred vsemi turisti? O mestu, ki ne spi pa v prihodnjih dneh.

Comments

Popular posts from this blog

Sankaška reportaža